Nu er det næsten OK


Vi har tidligere her fortalt om den nye brusekabine hos OK i Lisbjerg, hvor ens personautomobil kan få et bad og se nydelig ud i trafikken. Men nu har tankstationen fået en ordentlig overhaling indeni. Der er virkelig flyttet rundt på brikkerne. Hidtil skulle man være højreorienteret for at komme til disken for at handle. Det er slut – nu skal man være en smule venstreorienteret. Ud over en ny kompasretning inde i butikken for at blive ekspederet, er der også sket ændringer i sortimentets placering. Det kan ikke forklares her, det skal konstateres ved selvsyn.

Men det er ikke slut med det. For at sikre ordentlige tilkørselsforhold for vareindlevering er det nødvendigt at rive noget af den gamle bygningsdel ned. Det er de rum, der vender mod syd. Så snart det er muligt, vil det arbejde blive påbegyndt. Det arbejde forventes at starte i uge 39/19. Vi spørger om, hvornår det så er færdigt. Svaret er tøvende… men mon ikke den sidste håndværker forlader stedet i slutningen af november. Og så er det helt OK.

Tankstationens historie starter i 1955, hvor cykelhandler Gunnar Larsen, som boede i Lisbjerg, beslutter sig for at bygge en tankstation. Med Shell som brændstofleverandør. Men Larsen finder i løbet af de næste to år ud af, at det er noget bøvl at have forretning to steder og arbejde begge steder alle ugens syv dage. Så han vil sælge.

Køberne er Irma og Frank Hansen, der i 1957 slår til og underskriver købsaftalen. Tankstationen drives videre som Shell. Men det var en anden tid dengang. Man kunne ikke tanke selv, nej, det gjorde tankpasseren. Han fyldte tanken op, modtog en pengeseddel og gik ind for at hente byttepenge. Farvel og tak. Men… man kunne også købe stumper til bilen; tændrør, olie, viskerblade, pærer og pudsegrej. Nå ja, en ting mere. Man kunne bestille service til bilen – udskiftning af platiner, kilerem, olieskift, smøring og nye dæk m.m.. På et tidspunkt var fem mand beskæftiget på tanken, plus en lærling.

Tankstationen var en tankstation – ikke en kiosk. Ingen aviser, ingen slik, ingen tobak og ej heller drikkevarer. Men der kom nye tider. Det blev nødvendigt at handle med kioskvarer. Det sortiment øgedes gennem en årrække og indbefattede også bajere – og i en periode kunne man så også købe kassettebånd med Lis og Per og Johnny Reimar m.fl. Men det kan man ikke mere. Det kom mere og mere til at ligne en købmandsbutik, udtaler Irma.

I 1982 fejrede Shell i Lisbjerg 25 års jubilæum. Det blev nærmest en byfest. I 1988 fejrede Shell landsdækkende 75 års jubilæum og det gik heller ikke stille for sig i Lisbjerg. I 1990 bliver Frank Hansen syg og i 1991 forpagtes tankstationen til Kim Pape. Frank Hansen dør i 1992. Den 1. marts 1996 sælger Irma Hansen Shell stationen til DK Benzin – og i 2004 blev DK benzin opkøbt af OK efter en længere priskrig på brændstof. Foto venligst udlånt af Irma Hansen.

Bonusinformation: OK startede i 1913 som Jydsk Andels Kulforretning med hovedsæde i Aarhus. I 1978 fusionerede 7 danske selskaber, der alle handlede med kul og olie. Men først i 1998 blev OK det officielle navn. OK kommer af Olie Konsumenterne, som var en svensk virksomhed, der var aktionær i det daværende OK Olie A/S.  (txt ww)

Foto 1965. Det er Frank Hansen, der står foran butikken, mens hunden Lasse passer på.

Årstal usikker, men antagelig ca. 1960. Læg mærke til landskabet i baggrunden – det nordlige bakkedrag nord for Skejby/Risskov

Foto 1967. Ejeren Frank Hansen. Fotograferet på sit kontor.

Foto 1967. Her fru Irma Hansen på samme kontor.

Foto 13. september ’19 viser det nye skab for drikkevarer på OK i Lisbjerg…

…og den nye ekspeditionsskranke.